De nye verdensmestre

Arne Boye-Møller sluttede som samlet nr. 9 i 18 meter klassen efter en god indsats på den afsluttende konkurrencedag. Steen Elmgaard og Jan Andersen sluttede som nr. 27 og 28 i åben klasse, og de tog hæderlige placeringer som hhv. nr. 14 og nr. 9 i den sidste flyvning.


Arne Boye-Møller tog en ærefuld 9. plads ved VM i 18 meter klassen. Her ses han i sit australske outfit, hvor især hovedbeklædningen skiller sig ud. Man skulle tro han havde slået hovedet og fået det forbundet, men det er rent faktisk en såkaldt bandana, han bærer under den australske hat.

Top 3 placeringerne i de tre klasser blev:

Åben klasse:

  1. Russell Cheetham, UK, Jonker JS1c
  2. Michael Sommer, D, Binder EB29R
  3. Andrew Davies, UK, Jonker JS1c

18 meter klassen:

  1. Killian Walbrou, F, Jonker JS1
  2. Mario Kiessling, D, Schempp-Hirth Ventus 3T
  3. Mike Young, UK, Schleicher ASG 29

15 meter klassen:

  1. Sebastian Kawa, PL, PZL-Bielsko Diana 2
  2. Makoto Ichikawa, JPN, Schempp-Hirth Ventus 2a
  3. Lukasz Grabowski, PL, PZL-Bielsko Diana 2

Tørtermik er nok den mest dækkende betegnelse for VM i Benalla. Den forventede australske termik viste sig kun sporadisk i løbet af VM, som sluttede af med en dag præget af vind og lav tørtermik.

Iflg. Sean Young, den australske kommentator på VM hjemmesiden, er WGC hjemsøgt af trug, altså vejr der ligger mellem et lavtryk og et højtryk. Disse trug bevæger sig fra vest mod øst og kan nogle gange tage ophold over et område. Disse trug er imidlertid meget ustabile og kan give vejr vekslende fra øsen regn til cumulus i 5.000 meter som strækker sig 1.000 km eller mere. De kender ikke rigtig til kold- og varmfronter.

De meteorologiske forhold er i det indre Australien altså markant anderledes end i Europa. Vores klima er stærkt præget af vores kystnære placering samt Golfstrømmen og det arktiske højtryk. Australien er præget af disse trug, der bevæger sig henover kontinentet.

Deltagerne oplevede i hvert fald én dag med godt vejr, hvor der så også blev fløjet rigtig stærkt. Men cumuluserne stod 150 km nord for Benalla, så arrangørerne lagde selvfølgelig ruterne op omkring cumuluserne, transportstrækningen på 150 km måtte så gennemføres i tørtermik.

Arne Boye-Møller fløj en absolut hæderlig placering hjem som en samlet nr. 9 i 18 meter klassen. Han slap på intet tidspunkt følingen med den øverste fjerdedel af feltet. Arne havde sin trofaste støtte, Allan Frank Madsen, med som hjælper.

Jan Andersen fik aldrig fat om konkurrencen. Han gav udtryk for i et interview, at omstillingen til det australske vejr desværre havde taget ham for lang tid. Hans placering afspejler i hvert fald ikke hans potentiale. Men omstillingen fra det danske gråvejr (har vi overhovedet haft vinter i Danmark?) til den australske varme med dagstemperaturer på 39 grader er nok en hård proces. Nogle dage var det så varmt, at australierne kaldte vejret for "a stinker".

Steen Elmgaard havde taget sin familie med til Australien og havde desuden hjælp af klubkammeraten, DM chef Ulrik Eilert, så han havde en fin base. Han fik heller ikke rigtig fat i konkurrencen, hvor han placerede sig i samme segment som Jan. Hvorfor det forholdt sig sådan må vi vente med at få at vide til de kommer hjem til de køligere himmelstrøg.

Kommende begivenheder

7 okt
HB Møde, Arnborg, budget
7. oktober 2023 9:00
14 okt
NH Efterårssamling, Arnborg
14. oktober 2023 9:30 - 17:00
24 okt
FC + UA, TEAMSMØDE
24. oktober 2023 19:00 - 21:00
  • Ingen indlæg at vise.