De danske VM deltagere

Arne Boye-Møller

Arne Boye-Møller, der bor i Horsens,  er en af de tre danskere, der i bogstaveligste forstand vil forsøge at svæve sig til VM-guld, når der afholdes VM i svæveflyvning i Australien fra d. 8.-21. januar 2017 i Benalla, Victoria.

Arne Boye-Møller, 51 årig ingeniør, har været eliteidrætsmand og danmarksmester i Moderne 5-kamp, men først som 24 årig kaster han sin kærlighed på svæveflyvning. Og igen bliver det på eliteniveau. Arne flyver i Herning Svæveflyveklub, som holder til på Skinderholm Flyveplads ved Sunds nord for Herning.

Arne har fløjet konkurrencer i 24 år, og han er super velforberedt til det kommende VM. Selve processen der leder op til et mesterskab, som kræver en ekstraordinær indsats og konstant forbedring, er i sig selv dybt inspirerende for en eliteidrætsmand som Arne.

Ved verdensmesterskaberne får Arne den ultimative mulighed for at måle og forbedre sig blandt verdens bedste med samme passion. Konkurrencen giver ham også en forståelse for, hvad han vil gøre under vilkår, han har svært ved at forestille sig eller genfortælle. At gøre det umulige muligt. At trodse alle odds. At pludselig se muligheder, hvor der ikke før var muligheder.

Mulighederne for at dyrke svæveflyvningen er afgørende for Arne. Han siger: "Jeg er meget privilegeret ved at have en familie, som er så støttende og tålmodige. Min kone Anne og vores to døtre, Lisa og Maria, har altid bakket mig op, men de er selv idrætsmennesker og forstår min passion. Jeg er så heldig, at Lisa, min ældste datter på 21, også er begyndt at svæveflyve."

Arne har fået flyvningen ind i blodet fra sin far, hvor han fulgte med faderen rundt på flyveture i Afrika. Men da motorflyvning var alt for dyrt i studietiden, blev det svæveflyvningen som vandt. Og det var et godt valg. Arne fortsætter: "Svæveflyvning er fyldt med enorme naturoplevelser, fornemmelsen af perspektiv og total koncentration væk fra hverdagen, matematik omsat i praksis, erfaringen og mønstergenkendelsen, der hele tiden forbedrer min flyvning. Svæveflyvningen giver mig en stærk følelse af at leve."

Arne flyver i en Jonker JS1C, som er sidste nye skud på stammen af konkurrencefly i verdensklasse. Den er konstrueret af et par sydafrikanske brødre, som har gjort sig positivt bemærkede med deres avancerede konstruktion.

Yderligere oplysninger:
Ulrik Friis, presseansvarlig, 4030 6339, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Arne Boye-Møller, 53745408, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Peter Eriksen, formand for DSvU, 2513 2767, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


Jan Walther Andersen

Jan W. Andersen, der bor i Ejby ved Kirke Hyllinge, er en af de tre danskere, der i bogstaveligste forstand vil forsøge at svæve sig til VM-guld, når der afholdes VM i svæveflyvning i Australien fra d. 8.-21. januar 2017 i Benalla, Victoria. Jan W. Andersen er den eneste af de tre danske VM-deltagere, som tidligere har vundet VM-sølv (i 1999), og nu satser han på, at 2017 vil være lykkens år, hvor guldet kommer med hjem. Første og hidtil eneste gang, Danmark har fået verdensmestertitlen i hus, var i 1983, hvor Stig Øye vandt standardklassen.

Den 58 årige direktør i Arbejdernes Landsbank har svævefløjet siden 1976 og han har fløjet sølvmedalje hjem ved VM i 1999. Og Jan er blevet danmarksmester 18 gange i løbet af de sidste 40 år.

Selvom Jan er en højtprofileret og meget aktiv bankdirektør har han altid formået at skabe plads til sin altoverskyggende passion for svæveflyvning, så det nærmest er blevet en livsstil for ham. Han oplever den glæde, at to af hans fire sønner har taget svæveflyvesporten til sig, så svæveflyvningen har et godt fast greb om Jan og hans familie.

Det har været lige ved og næsten flere gange. Men denne gang skal det være, hvor Jan har været meget koncentreret om at opbygge sin form. Jan flyver i sin egen åben klasse flyver, en Binder EB29 med et vingefang på op til 29 meter. Det er verdens bedst ydende svævefly, som under glideflyvning kun taber 1 meter for hver 65 meter, det kommer frem. Og med Jan ved rorpinden hører denne kombination hjemme i verdenseliten.

Jan siger: "Konkurrenceflyvning indeholder efter min mening flere læringspunkter end det reelt er muligt at lære i løbet af et helt liv. Dette stiller en som pilot i en meget ydmyg rolle i forhold til naturens mange ansigter og er enormt tiltrækkende. For det er reelt en konkurrence om, hvem som både kan lære mest og omsætte læring til handling bedst."

Jan fløj solo i 1976 og tog sit svæveflyve certifikat samme år. Han flyver til daglig i Nordsjællands Svæveflyveklub, som holder til på Gørløse Flyveplads. Jan bor med sin kone Ellen i Ejby ved Kirke Hyllinge. De har sammen fire sønner i alderen fra 14 til 26, hvor mindst to også er inkarnerede svæveflyvepiloter. Jan har 3.000 timer i logbogen fordelt på 1.000 flyvninger.

Svæveflyvning er om noget oplevelser. Masser af oplevelser. Men også mange beslutninger om, hvor man skal flyve for at blive hængende i luften. Jan husker tilbage på en sublim oplevelse, han fik under EM i 1994 i Rieti, Italien, hvor en ørn reddede ham ud af en svær situation. Selv 22 år efter står alle flyvningens sekvenser lysende klare i hans hukommelse.

Jan fortæller: "Konkurrencemæssigt var dagen for mig en kæmpeopgave i mere end én forstand, da jeg i dagene forinden havde sat rigtig mange point til og lå samlet nummer 5 med knap 400 point op til 1. pladsen og mere end 250 point til en bronzemedalje.

Vi skulle flyve en 500 km opgave langs Appeninerne, hvor vejret artede sig på en helt usædvanlig måde, og hvor en ørn blev min frelsende engel i en meget vanskelig situation ved at vise mig, hvor der var opdrift, som jeg kunne udnytte. Jeg gennemførte opgaven som den hurtigste og kunne til sidst rykke op på sølvmedaljepladsen.

Og det er nok den flyveoplevelse, jeg har haft til dato, hvor jeg har oplevet de største vejrmæssige udfordringer, og hvor det virkelig har kunnet betale sig at tro på det, du observerer og bruge det aktivt undervejs senere. Altså at man ikke bare tager for givet at det altid er 'Same procedure'."

Yderligere oplysninger:
Ulrik Friis, presseansvarlig, 4030 6339, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Jan W. Andersen, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Peter Eriksen, formand for DSvU, 2513 2767, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


Steen Elmgaard

Steen Elmgaard, der bor i Haslev, er en af de tre danskere, der i bogstaveligste forstand vil forsøge at svæve sig til VM-guld, når der afholdes VM i svæveflyvning i Australien fra d. 8.-21. januar 2017 i Benalla, Victoria.

Steen Elmgaard har siden han fyldte 15 år svævefløjet i over 2.000 timer. Steens forældre var engagerede svæveflyvere, så hans barndom var præget af sporten, hvor weekends og ferier blev tilbragt på flyvepladsen i Kongsted eller på flyvepladser rundt om i Europa.

Den 41 årige tømrer bor med sin kone Katrine i Haslev, og de har et par 4-årige tvillingepiger derhjemme, som også oplever svæveflyvning, som en del af deres opvækst, men om de bliver svæveflyvere må vi vente med at se.

Steen har dyrket konkurrencesvæveflyvning i alle årene, da han er et konkurrencemenneske. Han blev junior danmarksmester i 1995 og har siden været danmarksmester 3 gange. Han har deltaget i et utal af danske mesterskaber og internationale konkurrencer, så han har en stor erfaring i konkurrenceflyvning.

Steen skal flere gange i minuttet træffe vigtige beslutninger i forhold til vejret, højden og andre deltagere, for at kunne holde sig i luften og distancere sig fra konkurrenterne. Han ved, at det mentale arbejde i cockpittet har afgørende betydning, hvorfor han i sine forberedelser til VM har allieret sig med en idrætspsykolog.

Steen har som eneste dansker fløjet en opgave til en konkurrence på over 1.000 km, som blev udskrevet ved europamesterskaberne i 2005 i Finland. Der har flere gange været udskrevet opgaver på over 1.000 km ved de store mesterskaber, men det er første (og eneste) gang, at nogle af deltagerne rent faktisk gennemførte opgaven. Over 10 timer i cockpitet blev det til, før han kunne krydse målstregen.

"Naturoplevelserne bliver man aldrig træt af," siger Steen Elmgaard. "Musvågernes kredsen i de bedste termikbobler kan man blive ved med at beundre, for slet ikke at tale om, når man en sjælden gang kan følges med ørne over det sjællandske landskab. Disse smukke fugle, den fantastiske udsigt fra over tusind meters højde og udfordringen i at udnytte naturens kræfter til at bevæge sig over lange afstande gør svæveflyvning til den bedste sport. Men også vurderingen af vejret er en stor udfordring, hvor det gælder om at finde energilinier af opadgående luftstrømme." *)

Steen flyver i åben klasse i en ASH 31Mi, fremstillet af flyfabrikken Alexander Schleicher i Tyskland. Det er et fly med et vingefang på 21 meter, som er lidt kortere end vingerne på de traditionelle åben klasse fly, men til gengæld er aerodynamikken i dette fly optimeret til en ydelse, som er helt i top.

Yderligere oplysninger:
Ulrik Friis, presseansvarlig, 4030 6339, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Steen Elmgaard, 4050 9047, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Peter Eriksen, formand for DSvU, 2513 2767, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Kommende begivenheder

7 okt
HB Møde, Arnborg, budget
7. oktober 2023 9:00
14 okt
NH Efterårssamling, Arnborg
14. oktober 2023 9:30 - 17:00
24 okt
FC + UA, TEAMSMØDE
24. oktober 2023 19:00 - 21:00
  • Ingen indlæg at vise.