Svæveflyvning anvendt i naturvidenskabelig undervisning

Som inkarneret svæveflyver er man ikke i tvivl om, at svæveflyvning er en fantastisk sport til at illustrere, hvad tør naturvidenskab kan bruges til i praksis. Det er også ved at gå op for politikerne, og lige nu lægges der op til udvidet samarbejde mellem skoler og foreningsliv. DIF støtter dette arbejde. I Dansk Svæveflyver Union arbejder Jørgen Korsgaard og Bent Karlsson seriøst med emnet og vil i løbet af efteråret komme med et oplæg til skolesamarbejde.

Alt det vidste Bo Brunsgaard fra Vejle Svæveflyveklub dog intet om, da han den 22/6 - 2016 sammen med sin søn og sin Std. Libelle deltog i et uddannelsesarrangement for skolebørn med særlig interesse for naturvidenskab på Mærsk Mc-Kinny Møller videnscenteret ved Sorø Akademi (se www.sciencetalenter.dk). Så ubevidst har Bo taget fat i et emne, som givetvis kommer til at fylde en hel del mere i DSvU og forhåbentlig også klubberne i de kommende år. 

Bo fortæller, at 25 unge fra hhv. Vejle og Odense samles 3 eller 4 gange om året på centeret, hvor de får lov til at nørde igennem i et par dage om et-eller-andet naturvidenskabeligt emne. De har både bygget raketter (rigtige!), lavet trigonometriske beregninger og arbejdet med protein- og enzym-biokemi.

Emnet for den seneste samling var "aerodynamik". Bo spurgte underviserne om de var interesserede i at få besøg af en rigtig flyvemaskine, og det takkede underviserne ja til. Sådan gik det til, at Bo's Std. Libelle, A8, denne dag kunne findes i haven bag Sorø Akademi.

Eleverne skulle både arbejde med teori og beregninger og afprøve teorien ved at designe egne profiler og afteste dem på selvbyggede modeller.

BoBrunsgaard.dk 160622.Billede 000a
BoBrunsgaard.dk 160622.billede 001a
Der arbejdes med teoridelen. Bemærk hele bagvæggen i auditoriet, der er fyldt med beregninger. Det andet billede viser et udsnit af beregning af dimensionsløs opdriftskoefficient. Hvor mange 14-15 årige elever føler sig normalt motiveret til at arbejde med den slags?

 

 BoBrunsgaard.dk 160622.Billede 002a
BoBrunsgaard.dk 160622.Billede 003a
Fremtidens Aeronautiske ingeniører? Hvis man nærstuderer modellerne kan man finde både aerodynamisk trim, winglets og noget, der mistænkeligt ligner Schuemanns modifikation af ASW-12'erens planform – det, der senere blev til den berømte Discus-vinge

 

 BoBrunsgaard.dk 160622.Billede 004a
 BoBrunsgaard.dk 160622.Billede 005a
Den flyver! Den flyver! Og så lærte eleverne også lige noget om effekten af 30 knobs gusting sidevind på forudsigeligheden af landingssted

Da flyene var blevet afprøvet, hentet ned fra træerne og diverse knuste fly samlet op fra græsplænen .... hjalp eleverne med at samle Bo's fly.

BoBrunsgaard.dk 160622.Billede 006a
Bo's Std. Libelle, som i daglig taler nyder kaldenavnet "Alfa-8", i smukke og historiske omgivelser. Den opmærksomme læser vil bemærke, at der kun er monteret winglet i den ene side: eleverne skulle nemlig bl.a. snakke om induceret modstand. Det havde de helt styr på.

 

BoBrunsgaard.dk 160622.Billede 007a
BoBrunsgaard.dk 160622.Billede 008a
Efter at have nørdet rundt i induceret modstand, forskel på kors- og T-haler, geometrisk og aerodynamisk vredne tipper og meget andet, var der selvfølgelig åbent cockpit for alle interesserede. Og ja, selvfølgelig måtte Bo også svare på klassikeren "hvad gør man hvis man skal tisse?". Der var dog ingen, der meldte sig frivilligt til at demonstrere brugen af det medbragte, dertil indrettede udstyr...

Bo fortæller, at han havde en rigtig god dag med de mange interesserede, dygtige og motiverede unge mennesker, og kørte hjem med nogle herlige oplevelser. Bo ønsker at rette en tak til Sciencetalenter.dk for at invitere ham med, til Egmont-fonden, der finansierer programmet, og til de unge mennesker for entusiasme, interesse og masser af virkelig gode spørgsmål. 

Bo har tidligere haft sit fly med til en Natur&Teknik fagdag i en 4. klasse og fortæller, at det både er sjovt, givende og noget, som børnene lærer noget af. Bo anbefaler på det stærkeste andre at prøve det: "prøv at høre dine børns (eller børnebørns) skole om de har lyst til at få besøg, høre noget om flyvning og se en flyvemaskine, og tag så ud og besøg dem. Det tager ikke mere end et par timer og børnene får en masse ud af det. Og så er det sjovt. Også selvom de absolut vil vide, hvordan man tisser i flyvemaskinen..."

Kommende begivenheder

7 okt
HB Møde, Arnborg, budget
7. oktober 2023 9:00
14 okt
NH Efterårssamling, Arnborg
14. oktober 2023 9:30 - 17:00
24 okt
FC + UA, TEAMSMØDE
24. oktober 2023 19:00 - 21:00
  • Ingen indlæg at vise.