alt

DM 2012 er overstået og det er tid til en slutstatus.

 

DM 2012 sluttede i søndags og det er tid for en samlet slutstatus. Konkurrenceledelsen, med Ulrik Eilert i spidsen, håndterede 56 fly. Vejret var fantastisk - til grill og andre udendørs aktiviteter, men en kæmpe udfordring for såvel konkurrenceledelse og piloter. Det bød på tørtermik og uforudsigelig varmluft. Det blev til 8 konkurrencedage for 18-meterklassen og 7 konkurrencedage for de øvrige klasser.

15-meterklassen:

1. Henrik Breidahl, ØSF.

2. Mogens Hoelgaard, Herning.

3. Stig Øye, PFG.

alt

 

15-meterklassen så i forvejen ud til at være særdeles kompetitiv med deltagelse af toppen fra sidste års DM samt toppen fra standardklassen. En række klasseskift i sidste øjeblik betød at det ikke blev sådan, og så viste Henrik Breidahl sig helt og aldeles suveræn. Henrik førte klassen fra start til slut og smed kun point i form af 2 2.pladser og en enkelt 4.plads. Det er noget nær den maksimale pointhøst for en konkurrence.

Danmarksmesteren i standardklasse, Mogens Hoelgaard, blev nummer 2 efter en at have fløjet en stabil konkurrence. Lige som Henrik allerede fra første flyvedag havde monopol på førstepladsen, så satte Mogens sig tilsvarende på 2.pladsen fra første flyvedag. Bronzemedaljen tilfaldt Stig, Øye, der startede katastrofalt, med en udelanding, men sidenhen fik fløjet sig op og med en enkelt dagssejr og 3 2.pladser sikrede sig 3.pladsen.

For sidste års top gik det knap så godt. Den forsvarende mester, Arne Boye-Møller, stillede ikke op og Thomas Vestergaard fløj et noget middelmådigt DM og endte som nummer 8. Johnny Jensen klarede sig noget bedre, men havde 2 dårlige førstedage, men endte som nummer 5. Derudover var det vel en af de negative overraskelser, at Jan Hald, der de sidste par år har hørt til i toppen af 18-meterfeltet, slet ikke kunne få det til at fungere. Jan Hald blev nummer 13.

 

18-meterklassen:

1. Arne Boye-Møller, Herning.

2. Peter Eriksen, ØSF.

3. Svend Andersen, MSF.

alt


18-meterklassen lignede på forhånd et opgør mellem de to nationalholdspiloter, Arne Boye-Møller og Peter Eriksen. Sådan kom det også til at gå, men førstedagen indbragte en overraskelse, da juniornationalholdspiloten, Frederik Nøddelund, kilede sig ind mellem Peter og Arne.

Men som konkurrencen skred frem, blev det en kamp mellem de 2 VM-deltagere, og så måtte resten af feltet slås om 3.pladsen. Og så meget kamp blev der nu heller ikke, da Arne Boye-Møller, med 5 dagssejre ret hurtigt fik sig et komfortabelt forspring.

Kampen om Bronzemedaljen stod primært mellem Svend Andersen og sidste års vinder af klubklassen, Ulrik Sørensen. Ulrik var rigtig godt med de første 3 dage, hvor han på et tidspunkt var nummer 2 i klassen, men Svend fløj et par 2.pladser og en 3.plads hjem og sikrede sig dermed 3.pladsen foran Ulrik. Den tidligere Danmarksmester i standardklassen, Jan Brandt Jørgensen, blev nummer 5.

 

Klubklassen:

1. Johnny Andresen, Vestjysk.

2. Rasmus Ørskov, Herning.

3. Thorsten Mauritsen, ØSF.

alt
Klubklassen fin en ny og overraskende danmarksmester. Johnny Andresen fløj en stabil konkurrence, med en enkelt dagssejr. Ole Arndt lagde ganske godt ud, og satte sig på føringen de første 4 dage, men her var Johnny allerede godt med og blev nummer 2. Da Ole endelig smed førstepladsen efter en skidt præstation på 4. flyvedag samt nogle helt horrible præstationer på 5 og 6. flyvedag, var det dog ikke Johnny Andresen der overtog den, men Thorsten Maurtisen.

Johnny Andresen tog dog 1.pladsen allerede dagen efter og gik ud til sidstedagen med et forspring på 86 point. Derfor skulle Thorsten lave et sats på den sidste flyvedag. Det gjorde han også ved at vælge en at gå efter en skyformation som resten af klassen fravalgte - og det gik galt - Thorsten endte som nummer 17, langt efter Johnny og mistede oven i købet sin sølvmedalje.

Sølvmedaljen gik i stedet for til Rasmus Ørskov. Rasmus startede okay med en 5.plads, men på 2 dagen blev han kun nummer 12 og røg derfor ned som nummer 9. Dette var ikke i selv alvorligt, for generelt lå klubklassefeltet ganske tæt de første par dage.Men dagen efter tog Rasmus Ørskov en rigtig skidt beslutning. Før startlinien lå Rasmus i en bobbel med Thorsten Mauritsen et lille stykke over sig. Rasmus fjernede fokus på boblen et kort øjeblik og røg ud af boblen og pludselig var Thorsten væk. Rasmus søgte herefter forgæves efter termik og endte med at sætte flyet ned på Arnborg, Men i stedet for en gen-start valgte Rasmus at pakke sammen og fik derfor 0 point. Flyvedagen blev godkendt og Rasmus kunne se sig selv placeret som nummer 13 i den samlede stilling. Dagen efter blev Rasmus nummer 14 og intet tydede på en topplacering, men 3 dagssejre på de sidste 3 dage vendte op og ned på Rasmus´ placering og han sluttede som nummer 2, med 297 point op til nummer 1.

 

2-sædet:

1. Tom Jørgensen, MSF.

2. Thomas Leander, DSvU talentfly.

3. Poul Kim Larsen, MSF.

alt

I den 2 sædede klasse var det ikke på forhånd oplagt, hvem der skulle kæmpe om medaljerne. Thomas Leander, der var forsvarende mester, i DSvUs talentfly, lagde godt ud, med en kneben dagssejr foran Helle Lundgren og med Tom Jørgensen på 3.pladsen. Men den følgende dag, var der flere point i og den vandt Tom. Både Thomas Leander og Helle Lundgren kom hjem på motor og så var Tom Jørgensen i spidsen af konkurrencen.

Dagen efter blev også vundet af Tom, der dermed havde et 105 points forspring. Tom delte sådan set 1.pladsen med talentflyet på den 4. flyvedag. Men Tom fik raget 30 strafpoint til sig og så var kampen om guldmedaljen noget tættere. På 5.dagen delte Thomas Leander og Tom Jørgensen 2.pladsen, så før næstsidste dag, var der kun 75 point mellem de 2 fly. Her kom Talentflyet endnu en gang hjem på motor og da Tom Jørgensen blev nummer 2 på en dag, hvor MSF tog sig af de 3 øverste placeringer, så var forskellen 365 point inden sidste flyvedag og dermed var DM reelt afgjort.
Poul Kim Larsen fik Bronze, men startede ellers konkurrencen rigtig skidt. Poul Kim, der havde taget nogle unge juniorpiloter med som besætning, fik kun 77 point på den første dag, men fik dog fløjet sig op gennem feltet og endte som en sikker nummer 3.


De unge:

DSvU har en debat kørende med DIF om hvornår (rent aldersmæssigt) man er et talent. I den forbindelse er det interessant at se på, hvordan det er gået junior- og andre yngre piloter

I 18 meterklassen blev juniornationalholdspilot, Frederik Nøddelund, nummer 8 - Frederiks bedste resultat blev en andenplads på første flyvedag. Morten Bach, der er nummer 2 i termikligaen blev Nr 9, men fik dog en enkelt dagssejr.

Resten af juniornationalholdet deltog i klubklassen: Her blev Chris Møller, nummer 14, bedste dagsresultat en 4.plads, Kristian Larsen blev nummer 15 -nr. 6 som bedste dagsresultat og Junior Danmarksmester, Mads Linaa blev nummer 16 Bedste dagsresultat en 2 plads.

Bedste yngre pilot blev  Rasmus Ørskov der blev nummer 2 i klubklassen efter 3 dagssejre.
Til gengæld var der masser af ungdom blandt medaljetagerne i den 2-sædede klasse. DSvUs talentfly blev nummer 2 og Poul Kim Larsen fra Midtsjælland havde taget 2 meget unge juniorpiloter med i sit fly, der blev nummer 3.


 

Medaljefordeling til klubberne.

Midsjælland: 1 guld og 3 bronze
Herning:  1 guld og 2 sølv
Østsjælland: 1 guld og 1 sølv
Vestjysk 1 guld
PFG:  1 Bronze

 

Læs mere om DM

 • DM 2012 - optakt
 • Svæverflyvere erobrer luften over Herning
 • DM-site: resultater og opgaver.
 • DM 2012: Så er vi igang.
 • DM 2012: 2.Flyvedag.
 • DM 2012: Hele DM-feltet udelandet.
 • Fjerde flyvedag til DM i svæveflyvning
 • Indslag i TV Midtvest
 • DM 2012: Fortsat tørtermik og korte distancer.
 • DM 2012: Så kom der speed på flyene.
 • DM 2012: 1000 point og en træls søbrise
 • DM 2012: Placeringerne er ved at være afgjort ..
 • DM 2012: Sidste dag.
 • Øst-Sjællands Flyveklub.
 • Polyteknisk Flyvegruppe.
 • Midtsjællands Flyveklub.
 • Herning Svæveflyveklub.
 • aoh.dk: Fløj fra dem alle.
 •  

   

   

  Kommende begivenheder

  10 dec
  DaSK kantinen Arnborg
  Dato 10. december 2022
  14 jan
  Teoretisk instruktøruddannelse, Faglig Teori, Arnborg
  14. januar 2023 - 15. januar 2023
  24 jan
  ETU møde, Arnborg
  24. januar 2023 18:00
  28 jan
  Jannie Krogsdal
  28. januar 2023